ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΣ

Μαρούσι 24/10/2016

 

Νέες απώλειες στην πολύπαθη πλατεία Αγίας Λαύρας.  Και  με φωτογραφικές μαρτυρίες, για να βλέπουν όλοι για τι ακριβώς μιλάμε.

Τελικά αυτή η πλατεία δεν αναπλάστηκε.  Χειρουργήθηκε και κατακρεουργήθηκε χωρίς αναισθητικό: Έντεκα μεγάλα δένδρα ξεράθηκαν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε! Πέντε νέα γύρω από την κεντρική στέρνα! Επίσης, τέσσερις παλιές μεγάλες φιλύρες, ένα μεγάλο κυπαρίσσι και,  τέλος, ένα από τα υποστυλωμένα μεγάλα πεύκα ( αυτά με τις πατερίτσες, που μετά από 80 χρόνια ζωής, υποχρεώθηκαν σε αναπηρία, αποτέλεσμα της εργολαβικής παρέμβασης που υπέστησαν).

Αιτία, χωρίς καμία αμφιβολία, η καταπόνηση των δένδρων μετά από τις εργασίες ανάπλασης. Προστέθηκαν κι αυτά στον σωρό των  ήδη κομμένων δένδρων που σώρευσε  αυτό το έργο, το οποίο μάλιστα φέρει το επίθετο «βιοκλιματικό.» Σύνολο 50 περίπου δένδρα από την αρχή της ανάπλασης μέχρι τώρα… Ωραία  «βιοκλιματική» ανάπλαση! Μνημείο κακογουστιάς και καταστροφής.

Θυμόμαστε, πριν το έργο, τις αρχικές δηλώσεις για την πλατεία  Αγίας Λαύρας, περί μιας νέας λαμπρής πλατείας, τις δηλώσεις διαφόρων επωνύμων και ανωνύμων δημοτών για την ορθή σκοπιμότητα του έργου αλλά και την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου (που μας επιτέθηκε κιόλας) ότι η πλατεία Αγίας Λαύρας θα παραδοθεί «σύντομα στους κατοίκους του Αμαρουσίου πιο όμορφη, πιο πράσινη, πιο λειτουργική»…

Τώρα δεν μπορούμε παρά να αγανακτούμε με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην πλάτη μας. Όλα από την αρχή ήταν ένα λάθος! Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση, το κόστος. Και πώς να γίνει αποδεκτό το κόστος  αυτό στη συνείδηση των πολιτών, δεδομένης μάλιστα της οικολογικής καταστροφής που έχει υποστεί η πλατεία;

Στο διά ταύτα:  Η θέση του Συλλόγου μας είναι ότι όσα δένδρα χάθηκαν πρέπει όχι απλώς  να αντικατασταθούν, αλλά να φυτευτούν εις διπλούν. Να είναι δένδρα μεγάλου μέγεθος από κατάλληλα είδη και μάλιστα μέσα στην πλατεία. Χώρος υπάρχει, τόσο στην ανατολική πλευρά, προς το περίπτερο, όσο και παντού μέσα στον απέραντο γκρίζο γρανιτότοπο.

 

Όσον αφορά τη πλατεία Ηρώων τώρα: Το ξύλινο σκέπαστρο της πλατείας  έχει καλυφθεί από τις βελόνες των παρακείμενων πεύκων και έχει μετατραπεί σε  μια επικίνδυνη εστία εύφλεκτης ύλης. Από καιρό ο Σύλλογός μας υποστηρίζει ότι αυτό το στέγαστρο πρέπει να φύγει. Εκτός από επικίνδυνο είναι και ακαλαίσθητο και αλλοιώνει τον φυσικό χαρακτήρα της πλατείας (υπάρχει βέβαια η περίπτωση να  κριθεί πιο βολικό να φύγουν τα πεύκα κι όχι το στέγαστρο…).

Όσον αφορά το εργοτάξιο της Πλατείας Ευτέρπης: έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας απέναντι στο έργο,  τώρα όμως πρόκειται για κάτι άλλο: Απαράδεκτες συνθήκες βρωμιάς και εγκατάλειψης στον έξω από το εργοτάξιο χώρο. Ας γίνει ανθρωπινότερος ο εκτός λαμαρίνας χώρος του Σταθμού. Ας  μπουν κάποιες χημικές τουαλέτες! Κυκλοφορεί πολύς κόσμος γύρω και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεται δυσφορία.

Η παρακμή αυτών των τριών δημόσιων χώρων,  μέσω της σταδιακής «μεταμόρφωσής» τους, που αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους,   δεν γίνεται  τυχαία στο Μαρούσι. Είναι επιλογή, ώστε  να  μετατραπούν σε χώρους κατανάλωσης και πελατειακών εξυπηρετήσεων – με αυθαιρεσίες  βέβαια, γιατί  πελατειακές συνθήκες  και νομιμότητα είναι ασύμβατος  συνδυασμός.

Διεκδικούμε και αναδεικνύουμε λοιπόν τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί να καθορίζει ο ένας ή οι ολίγοι, το πώς θα χρησιμοποιείται. Ο δημόσιος χώρος είναι όπως λέει η λέξη. Δημόσιος! Περιβάλλει την  κοινή ζωή των πολιτών και εκφράζει την ποιότητα της ζωής μας.

dsc00348 dsc00354Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Αδαμόπουλος                         Χρήστος Παπαζλιώτης

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s